ZAVŘÍT MENUHOMEPRODUKTPODPORABLOGKONTAKTPŘIHLÁSIT SE
ENGLISH
Čím vás může překvapit ČEZ BATTERY BOX HOME?

Energetická soběstačnost domácností je rozsáhle diskutované téma. Výrazný nárůst výroby energie prostřednictvím fotovoltaických elektráren otevírá u uživatelů důležitou otázku – jak optimálně hospodařit s vlastními přebytky výroby tak, aby co nejméně zatěžovaly distribuční síť a co nejvíce posloužily v samotné domácnosti? Spolehlivým a mnohými instalacemi prověřeným řešením je inteligentní bateriové úložiště ČEZ BATTERY BOX HOME.

V čem spočívá inteligence hybridních systémů? 

Systém ČEZ BATTERY BOX HOME se podobně jako další produkty z našeho portfolia neopírá pouze o omezené chování měniče, ale disponuje vlastním celosvětově patentovaným nadřazeným systémem, který v rodinném domě inteligentně řídí sdílení energie mezi fotovoltaickou elektrárnou, zátěží a samotnou distribuční sítí. Výsledkem je efektivní práce s přetoky tak, aby byly maximálně využity už pro spotřebu v samotné domácnosti.  

Jako uživatel máte možnost vybírat mezi čtyřmi pracovními režimy. Pro období s vysokým slunečním svitem je vhodná volba, která zásobuje domácnost energií ihned po zahájení výroby a až poté dobíjí baterie pro dobu, kdy slunce nesvítí. Na jaře nebo na podzim již může být pro uživatele zajímavější nechat dobít nejdříve baterie a až posléze přebytek spotřebovávat v domácnosti. Pro zimní období, kdy je výroba FVE velmi nízká, je vhodný UPS režim, který šetří dobíjecí cykly – baterii drží nabitou neustále na 100 % pro případ výpadku distribuční sítě a pokud fotovoltaika vyrábí, uspokojuje přímo aktuální spotřebu. 

Přispívá ČEZ BATTERY BOX HOME k bezpečnému energetickému provozu domácnosti? 

Hybridní bateriová úložiště se staly již běžnou součástí každé moderní domácnosti. Na lehkou váhu proto nesmí být brána ani jejich bezpečnost. Klíčovou roli v ní hraje připojení k internetu. Zařízení ČEZ BATTERY BOX HOME obsahuje kontrolní prvky pro sledování dat o stavu měniče, baterií, zátěže i stavu distribuční sítě. Získané informace tak má k dispozici nejen uživatel, ale také servisní portál, který je vyhodnocuje a na vybrané stavy upozorňuje prostřednictvím alarmů a notifikací. Pokud majitel potřebuje cokoli řešit s velínem, nemusí složitě popisovat způsob provozu zařízení, obsluha má většinu informací automaticky k dispozici. Veškeré úkony to výrazně zrychluje a tím zvyšuje i bezpečnost provozu. Důležitá je i volba jazyka – možnost domluvit se česky vylučuje jakákoliv nedorozumění. K bezpečnosti provozu přispívají také funkce automatické aktivace by-passu v případě detekce problému v zátěži domácnosti nebo central stop pro úplné odpojení. HOME nabízí také ruční by-pass, který můžete v případě potřeby zapojit i vy.  

Pokud se rozhodujete o koupi úložiště, je vhodné dbát na jeho celkovou konstrukci a zajímat se, jak velký zásah do rodinného domu jeho instalace znamená. U naší inteligentní verze plní zásadní roli kompaktnost – řešení vše v jednom vyžaduje minimální zásah do domácnosti a šetří prostor. Instalace ČEZ BATTERY BOX HOME je díky tomu snadnější a zabírá méně času. Přirozené krytí všech komponentů v celokovovém šasi pak představuje další výhodu. 

ČEZ BATTERY BOX HOME  zvládá přechod do ostrovního režimu v řádu milisekund a vy tak často ani nezaregistrujete, že došlo k výpadku distribuční sítě. Rovněž si můžete jednoduše nastavit termín plánované odstávky dodávek energie a zařízení samo včas dobije baterie. Pokud máte výhodný tarif HDO, nadřazené řízení s ním dokáže také pracovat. Výhodou je také možnost propojení s externími agregáty. 

Existují rozdíly v chování nízko a vysoko napěťových systémů? 

V odpovědi na tuto otázku tkví základní výhoda ČEZ BATTERY BOX HOME. Klíčem k ní je výkon měniče. Hybridní systémy totiž rozdělujeme na nízkonapěťové a vysokonapěťové. Vysokonapěťové jsou většinou pasivně chlazené, což omezuje možnosti přetěžování. Hodí se do domácností s menšími fotovoltaickými elektrárnami, kde není potřeba dosahovat v jednotlivých fázích zásadních výkonů. Zařízení nízkonapěťová, jakým je i ČEZ BATTERY BOX HOME, jsou vhodná do míst s vyšší spotřebou v zálohované zátěži a větší fotovoltaickou elektrárnou. Nízkonapěťový 10kW měnič se standardně může při zásobování energií z FVE a baterií vytěžovat maximálně do 3,3 kW na fázi v zálohované části, nicméně pokud je přetížen, dokáže si vzít chybějící energii z distribuční sítě, aniž by došlo k jeho odpojení. Míra takového přetížení je standardní do 5 kW na fázi, krátkodobě dokonce 7 kW. Tento fakt z něj dělá vítaného siláka, který dokáže pracovat téměř za dva. 

Obr. 1 – simulace fungování nízkonapěťového systému ČEZ BATTERY BOX HOME při přetížení fáze  

Srozumitelným příkladem může být používání kuchyňského spotřebiče. Pokud budete vařit na elektrické varné desce, kde vytápění jedné plotny představuje odběr cca 1,5 kW, pak při přípravě pokrmu na dvou plotýnkách využíváte standardní kapacitu měniče v jedné fázi. Pokud se v dané fázi připojí se spotřebou další zařízení, měnič se neodstaví, ale potřebnou energii odebere z distribuční sítě. Zkombinuje tak odběr z FVE i baterií na pokrytí povoleného výkonu fáze do 3 kW a odběr z distribuční sítě pro chybějící energii pro další spotřebič. Při využití ČEZ BATTERY BOX HOME si tak jako uživatel můžete dovolit zapojit do zálohované části zátěže (tzv. Backup - zátěž, která je v případě výpadku DS zásobována energií z baterií a FVE) i výkonné spotřebiče, pokud jsou správně zapojené po fázích. V případě výpadku distribuční sítě je výkon měniče omezen na 3,3 kW na fázi, ale pokud si uživatel hlídá, aby tuto mez v době výpadku sítě nepřekročil, může výkonné spotřebiče v tomto okruhu bez problémů využívat (systém vás o výpadku distribuční sítě notifikuje). HOME je konstruován také pro dlouhodobé ostrovní režimy - pokud je vaší filozofií fungovat co nejvíce bez dostupné distribuční sítě, systém je připraven i na dlouhodobé odstávky od ní.  

Pro úplnost srovnání je potřeba doplnit, že vysokonapěťové systémy se na rozdíl od měniče v zařízení HOME mohou vytěžovat v zálohované části striktně do 3,3 kW na jednu fázi i při dostupné distribuční síti. Pokud by došlo k přetížení fáze, vysokonapěťový měnič se na nezbytně nutnou dobu odpojí. Časté přetěžování pak může vést k poškození či zničení měniče. Pokud se vrátíme k příkladu se sporákem a k povolené zátěži na fázi bychom přidali ještě  odběr navíc, měnič se odstaví. U vysokonapěťových systémů se proto náročnější spotřebiče zapojují do okruhu nezálohy. Jejich ohromnou výhodou však je zcela minimální hlučnost a možnost sledování dat v obou okruzích zálohy i nezálohy po jednotlivých fázích (HOME sleduje po fázích pouze okruh zálohy). 

Obr. 2 - simulace fungování vysokonapěťového systému ČEZ BATTERY BOX QUEEN při přetížení fáze  

Co ještě ČEZ BATTERY BOX HOME umí? 

HOME je vybaven praktickým LCD displejem, který vám nabízí aktuální přehled o datech provozu celého systému a nabízí jednoduchou cestu k veškerým nastavením. Zařízení je kompatibilní také s online aplikací ČEZ BATTERY BOX pro vzdálené řízení, která poskytuje i prostor pro přímou komunikaci se servisním velínem (ve verzi pro tablet nebo při přihlášení přes prohlížeč). Nedílnou součástí jsou statistiky o provozu a alarmy či notifikace – pomáhají uživateli udělat si dostatečně kvalitní přehled o tom, jak svou domácnost energeticky řídit.  

A pokud se vrátíme zpět na začátek k otázce, jak zatočit zcela konkrétně s přetoky, i  v případě HOME můžete řídit nadvýrobu fotovoltaické elektrárny přímo vy. Pokud přetoky zakážete či povolíte jen do konkrétní hodnoty, systém sám utlumuje výrobu.  

Na komunikaci je postavena i kompatibilita s renomovanými systémy inteligentních domácností (např. Loxone). Díky schopnosti sdílet vybraná data je ČEZ BATTERY BOX HOME předvybaven i pro budoucí zapojení do systémů sdílené komunitní energie. V případě potřeby lze k HOME pořídit i další volitelné příslušenství, například ohřev TUV. 

Jak mohu získat nezávaznou nabídku?

Hledáte-li prověřeného parťáka, který je připraven odvádět pořádnou práci i v časech bez distribuční sítě, pak je pro vás ČEZ BATTERY BOX HOME správnou volbou. Rádi pro vás zajistíme nezávaznou cenovou nabídku, neváhejte nás kontaktovat na telefonním čísle 773 732 518 nebo nám pošlete email na info@oig.cz. Těšíme se na vaše dotazy!