ZAVŘÍT MENUHOMEPRODUKTPODPORABLOGKONTAKTPŘIHLÁSIT SE
ENGLISH
Proč se vyplatí investovat do inteligentního systému

Trh s fotovoltaickými systémy a úložišti energie zaznamenal v posledních dvou letech dramatický nárůst a energetická soběstačnost domácností patří mezi rozsáhle diskutovaná témata. S ohledem na vysoké nároky na provoz distribuční sítě a snižující se výkupní ceny solární energie se tak přirozeně novou filozofií stává snaha co nejvíce využít vlastní energii přímo v domácnosti.

 

Optimální hospodaření s vlastními přebytky výroby s minimálním zatížením distribuční sítě však kladou stále vyšší a vyšší nároky také na inteligenci a bezpečnost samotných zařízení, které výrobu a distribuci energie v domácnosti řídí. Skutečně stačí spoléhat se v otázce využívání vlastní vyrobené energie pouze na samotný měnič nebo očekáváte od své domácí elektrárny mnohem více?  Povídali jsme si o tom také v reportáži pořadu České televize Polopatě, kterou můžete shlédnout ZDE.

 

Abychom se dobrali odpovědí, je nutné umět se vyznat v charakteristikách domácích hybridních systémů. Aktuálním trendem v řešení zvýšených nároků na bezpečný energetický chod domácnosti je pořízení inteligentního bateriového úložiště, které rozhodně nespoléhá jen na omezené chování měniče. Mezi takové chytré systémy se řadí produkty obou našich modelových řad ČEZ BATTERY BOX. 

Obr. 1 - vysokonapěťový systém ČEZ BATTERY BOX Queen ohromí nízkou hlučností (vlevo), zástupci nízkonapěťových systémů z řady ČEZ BATTERY BOX HOME využívají výhody robustnějšího měniče

Naše zařízení disponují vlastním celosvětově patentovaným nadřazeným systémem, který v rodinném domě inteligentně řídí sdílení energie mezi fotovoltaickou elektrárnou, zátěží a samotnou distribuční sítí. Výsledkem je efektivní práce s přetoky tak, aby byly maximálně využity už pro spotřebu v samotné domácnosti.  

Jako uživatel máte možnost vybírat mezi čtyřmi pracovními režimy. Pro období s vysokým slunečním svitem je vhodná volba, která zásobuje domácnost energií ihned po zahájení výroby a až poté dobíjí baterie pro dobu, kdy slunce nesvítí. Na jaře nebo na podzim již může být zajímavější nechat dobít nejdříve baterie a až posléze přebytek spotřebovávat v domácnosti. Pro zimní období, kdy je výroba FVE velmi nízká, je vhodný UPS režim, který šetří dobíjecí cykly – baterii drží nabitou neustále na 100 % pro případ výpadku distribuční sítě a pokud fotovoltaika vyrábí, uspokojuje přímo aktuální spotřebu. 

Obr. 2 - Systémy ČEZ BATTERY BOX nabízí více voleb pracovního režimu, které přizpůsobují tok energie aktuálním prioritám dománocnosti

Dalším faktorem je rozdělení zátěže domácnosti do okruhů zálohy a nezálohy. Zálohou nebo backupem se rozumí taková část spotřebičů, které jsou v případě výpadku distribuční sítě zásobovány i nadále energií z baterií. Inteligentní systém dokáže data obou okruhů sledovat po jednotlivých fázích. Pokud dochází k přetěžování, je pro majitele mnohem snazší identifikovat daný spotřebič.  

Hybridní bateriová úložiště se staly již běžnou součástí každé moderní domácnosti jak jsme se zmínili již na začátku, klíčovou roli hraje zejména bezpečnost. Ta se neobejde bez připojení chytrého systému k internetu. ČEZ BATTERY BOX totiž obsahuje kontrolní prvky pro sledování velmi podrobných dat o stavu měniče, vnitřního rozváděče, baterií i stavu distribuční sítě. Díky připojení zařízení k internetu má získané informace k dispozici nejen uživatel, ale také servisní portál, který je vyhodnocuje a na vybrané stavy upozorňuje prostřednictvím alarmů a notifikací. Pokud majitel potřebuje cokoli řešit s velínem, nemusí složitě popisovat způsob provozu zařízení, obsluha má většinu informací automaticky k dispozici. Veškeré úkony to výrazně zrychluje a tím zvyšuje i bezpečnost provozu.  

Důležitá je i volba jazyka – a to jak v uživatelském prostředí pro řízení chodu zařízení, tak i v rámci komunikace se servisním týmem. Ke zvýšené bezpečnosti přispívají také funkce automatické aktivace by-passu v případě detekce problému v zátěži domácnosti nebo central stop pro úplné odpojení. Všechna zařízení jsou také nově opatřena přepěťovou ochranou 1. a 2. stupně na AC i DC straně. 

Při výběru systému je potřeba zvážit dobře všechna očekávání a určit si priority. Podle výběru typu zařízení totiž do jisté míry určujete, co bude jeho silnou stránkou. Hybridní systémy totiž podle použitého měniče rozdělujeme na nízkonapěťové a vysokonapěťové. Základní rozdíl tak můžeme spatřit třeba ve výkonu.  

Vysokonapěťové jsou většinou pasivně chlazené, což omezuje možnosti přetěžování. Hodí se do domácností s menšími fotovoltaickými elektrárnami, kde není potřeba dosahovat v jednotlivých fázích zásadních výkonů. Jejich obrovskou výhodou je zcela minimální hlučnost. Standardem jsou dodávky 10kW měničů, nově jsou k dispozici také 15kW nebo 20kW invertory. 

Zařízení nízkonapěťová jsou vhodná do míst s vyšší spotřebou v zálohované zátěži elektrické energie a většími fotovoltaikami. Výhodou je také možnost propojení s externími agregáty. Jejich měnič je navržen pro výraznější krátkodobá přetěžování na fázi, z toho důvodu je také aktivně chlazený a produkuje o něco vyšší hluk než systém vysokonapěťový. To ale pomáhají řešit modernější typy větracího zařízení, které hlučnost provozu redukují.  

Pro ještě vyšší míru regulace spotřeby v domácnosti se hodí i kompatibilita s renomovanými systémy inteligentních domácností - zejména se značkou Loxone. A dobré je myslet i na vzdálenější budoucnost. Díky schopnosti sdílet podrobná data jsou naše zařízení ČEZ BATTERY BOX připravena i pro zapojení do systémů sdílené komunitní energie.  

Bezpečnost má ale kromě inteligentního řízení, sdílení dat a ochranných prvků i další rozměr. Pokud se rozhodnete pořídit si chytrý battery box, je vhodné dbát na jeho celkovou konstrukci a zajímat se, jak velký zásah do rodinného domu jeho instalace znamená. U inteligentní verze proto plní zásadní roli jeho kompaktnost – řešení vše v jednom vyžaduje minimální zásah do domácnosti a šetří prostor. Krytí všech částí systému v bytelném šasi zabraňuje nechtěnému poškození či úrazu. V případě potřeby lze rozšířit kapacitu baterií externími bateriovými banky. 

Obr. 3 - chytrý bateriový systém ČEZ BATTERY BOX má díky své kompaktnosti minimální nároky na prostor

Chytré systémy umožňují také nastavení termínu plánované odstávky dodávek energie a zařízení samo včas dobije baterie. Pokud máte výhodný tarif HDO, nadřazené řízení s ním dokáže také pracovat. 

V aplikaci pro vzdálené řízení je důležitá také možnost komunikace přímo se servisním velínem. Přímý kontakt z ověřeného profilu pomáhá s rychlou identifikací uživatele a jeho zařízení. Nedílnou součástí jsou statistiky o provozu a alarmy a notifikace – pomáhají uživateli udělat si dostatečně kvalitní přehled o tom, jak svou domácnost energeticky řídit. V aplikaci máte navíc možnost uživatelsky řídit i přetoky - pokud jsou zakázány či povoleny jen do konkrétní hodnoty, systém sám utlumuje výrobu.  

Jestliže se rozhodujete o pořízení prověřeného bateriového úložiště, vždy je nutné dbát na míru jeho inteligence a prověřit si stabilitu zázemí vašeho dodavatele. Následný pravidelný a spolehlivý servis je klíčem k bezproblémovému provozu.